Friday, February 25, 2011

Homemade Tiramisu

halo halo halo....n3 ni aku baru je pas wat tiramisu...actually g kedai bakery nk beli brg2 nak wat cheesecake, tp owner kedai tu bg la aku dgn mama aku mkn tiramisu dia....sedappp...Jadi hatini dah terpaut, trus cxlllllll
cheesecake..beli brg wat la tiramisu ni...gini la rope die.

 Maap la ye..plastic tu pun x bukak sbb da penat tahap cipan da ni...+_+


 Ermm rase2nye terlalu tebal kot cream cheese aku ni..


ok Get Set GOOOO...jemput makan kawan2...

btw dis is my 1st trial tuk tiramisu ni...sedapppp cume x berapa puas hati dengan hasil dari tahap tangan keras aku ni..Next time aku wat lagi yop...

Ni recipe nye :
Bahan2;
*Sebiji kek span coklat yg da siap ( buang permukaan & potong 3 lapis)

Cream cheese filling;
  • Cream cheese (potong 4) (aku pakai Anchor Salted) 1000g
  • Gula Kastor 200g
  • Kuning telur 5biji

  Anchor Extra Whip (diputar & disejukkan) 350g
*Serbuk gelatin (rendam dgn 130g air & larutkan)


Coffee Syrup;
  • Serbuk kopi 10g (terpulang boleh ditukar pakai Nescafe, ikut selera masing)
  • Gula pasir 125g
  • Air panas 500g

Cara2 : 
  • Campurkan Anchor Cream Cheese, gula kastor & kuning telur.
  • Pukul low speed 1 minit.
  • then pukul lagi tukar high speed lebih kurang 3min.
  • Gaulkan Anchor Extra Whip & dgn perlahan, tuang gelatin cair ke dlm dan kacau pelan2.
  • Kacau sebati & simpan batter dlm fridge.
Coffee syrup td campurkan semua & ketepikan.

Penyediaan cake :
  • Lembapkan kek span yang da dipotong dengan coffee syrup.
  • Letakkan lapisan plastic ke dlm tin pembakar.
  • Letak 1st layer kek, pastu tuangkan filling atas die.Ulang langkah smp kek habis.
  • Tutup seluruh kek dgn plastic & simpan dlm fridge at least 12jam 
  • Kuarkan dari bekas & tanggalkan plastic.
  • Taburkan coco powder atasnya...ada orang tabur milo (terpulang)
 Ok smp cni..nk tdo esok nk terbang g Bangkok kjap..jumpe lagi...nite nite

2 comments:

  1. pergh...terliur betul tengok tiramisu ni..kalah secret resipe :)

    ReplyDelete
  2. rase dapppp...comot giler hahhaha

    ReplyDelete