cheesecake..beli brg wat la tiramisu ni...gini la rope die.
Maap la ye..plastic tu pun x bukak sbb da penat tahap cipan da ni...+_+
Ermm rase2nye terlalu tebal kot cream cheese aku ni..
ok Get Set GOOOO...jemput makan kawan2...
btw dis is my 1st trial tuk tiramisu ni...sedapppp cume x berapa puas hati dengan hasil dari tahap tangan keras aku ni..Next time aku wat lagi yop...
Ni recipe nye :
Bahan2;
*Sebiji kek span coklat yg da siap ( buang permukaan & potong 3 lapis)
*Sebiji kek span coklat yg da siap ( buang permukaan & potong 3 lapis)
Cream cheese filling;
- Cream cheese (potong 4) (aku pakai Anchor Salted) 1000g
- Gula Kastor 200g
- Kuning telur 5biji
Anchor Extra Whip (diputar & disejukkan) 350g
*Serbuk gelatin (rendam dgn 130g air & larutkan)
Coffee Syrup;
- Serbuk kopi 10g (terpulang boleh ditukar pakai Nescafe, ikut selera masing)
- Gula pasir 125g
- Air panas 500g
Cara2 :
- Campurkan Anchor Cream Cheese, gula kastor & kuning telur.
- Pukul low speed 1 minit.
- then pukul lagi tukar high speed lebih kurang 3min.
- Gaulkan Anchor Extra Whip & dgn perlahan, tuang gelatin cair ke dlm dan kacau pelan2.
- Kacau sebati & simpan batter dlm fridge.
Penyediaan cake :
- Lembapkan kek span yang da dipotong dengan coffee syrup.
- Letakkan lapisan plastic ke dlm tin pembakar.
- Letak 1st layer kek, pastu tuangkan filling atas die.Ulang langkah smp kek habis.
- Tutup seluruh kek dgn plastic & simpan dlm fridge at least 12jam
- Kuarkan dari bekas & tanggalkan plastic.
- Taburkan coco powder atasnya...ada orang tabur milo (terpulang)
pergh...terliur betul tengok tiramisu ni..kalah secret resipe :)
ReplyDeleterase dapppp...comot giler hahhaha
ReplyDelete